lördag 19 juni 2010

Sol på burk

Idag har jag varit lite pysslig. Frånsett att jag sov till tolv och inte kom ut förrän framåt 16-tiden vill säga. Jag har ägnat mig åt ett litet projekt som jag sett andra göra (på nätet). Jag tänkte att jag skulle göra en sorts solljus på burk. Sagt och gjort så åkte jag till biltema och köpte trädgårdslampor och frostat glas på sprayburk. Därefter var det vidare till IKEA och köpa gamla hederliga syltburkar.

Efter materialinköp och att ha plockat fram verktyg var jag redo att skrida till verket... Jag undrade lite hur det skulle sluta faktiskt.


Sprayar "frosten" på glasburkarna.


Så här såg det ut när jag plockat isär två av trädgårdslamporna. Lysdioden syns i mitten på den vänstra och raderna av solceller på den högra.


Lysdioderna har ett ganska kallt vitt ljus så jag vill färga det lite. Som tur var hade jag en (oöppnad) påse bilar hemma. Jag klippte helt enkelt ut lite gult och rött som jag kunde filtrera ljuset igenom.


... och så här blev det när det var färdigt och det var dags att montera apparaturen på glasburkarna.


Den första monterad och klar. Än så länge är det bara test för att se hur bra det blir (eller hur dåligt) :-/


Jag hade inte tänkt mig att det skulle bli lila ljus genom den röda plasten, men det blev det visst.


Monterat och klart i burkarna och man kan se solcellerna genom locket. Hela kalaset sitter fast med eltejp och att locket "låser" fast när man stänger igen det. Nu återstår det att se ifall det kommer in tillräckligt med ljus för att ladda batterierna under dagen så att dioderna lyser hela natten..


När jag släcker ljust i köket ser det ut så här. Jag blev lite besviken på det "röda" ljuset. Det absorberades för mycket av ljuset genom den röda plasten. Även om jag gillar färgen så blir det lite för svagt ljus. Jag bytte den till gul också.


Ja, så här blev slutresultatet då. Två glasburkar med sol i :) ... När mörkret lägger sig blir de jätte jätte jättefina. Dessa två ska få stå i trädgården där de samlar ljus på dagen och ger ifrån sig ljus på natten. Hur länge de lyser får jag se. Batterierna som följde med var ganska dåliga men jag börjar med dem nu i varje fall.

Efter att ganska lyckat pyssel idag så känner jag mig lite nöjd. Det hela var ju tänkt som ett litet experiment bara, men som sagt så blev jag nöjd. Det finns färdiga sådana här att köpa, men det vore inte lika roligt. Kostnaden blev nog inte så farlig heller när jag tänker efter. Det slutade på ca 60:- per burk eller något sådant. Om man söker på nätet ligger priset på 250-350:- för en liknande pryl.
Jag har två lampor kvar att plocka isär och ta delar ifrån så det kommer att bli fler ljusburkar. Det finns ju så många olika sorters burkar att välja på bara. När inspirationen tar tag i mig skall jag ta och bygga två till.

Jo, just det ja.. Jag var bara tvungen att ta ett litet kort nu när jag ställt ut mina solburkar också. De är jättefina när de står där ute och bara.. lyser, även om kortet inte gör dem rättvisa ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar